• Klupčasta oštrica ( Dactylis glomerata) sjeme
  • Klupčasta oštrica ( Dactylis glomerata) sjeme
  • Klupčasta oštrica ( Dactylis glomerata) sjeme
  • Klupčasta oštrica ( Dactylis glomerata) sjeme
  • Klupčasta oštrica ( Dactylis glomerata) sjeme
  • Nemoj propustiti priliku!

Klupčasta oštrica ( Dactylis glomerata) sjeme

Cijena
4,78 €
Šifra oglasa: 16166531

Osnovne informacije

Lokacija
Grad Zagreb, Trešnjevka - Jug, Prečko
Vrsta
ostalo

Opis oglasa

0998839053
Klupčasta oštrica je jedna od najraširenijih trava u skoro svim prirodnim sastojinama trvanjaka Europe, Azije, sjeverne Afrike, Australije i dr. To je dugogodišnja trava ozimog tipa. Pri korištenju košnjom klupčasta oštrica je veoma dugovječna (10 i više godina).Ona je vrlo cijenjena kao stočna krma jer je selekcioniran velik broj kultivara za različite primjene: košnju, ispašu, zatravljivanje voćnjaka, ukrasne i zaštitne tratine. Daje visoke prinose zelene mase (do 70 t/ha i više) i sijena 10 – 15 t/ha. Puni razvoj postigne u drugoj godini proizvodnje. Jedna je od najranijih trava u proljeće. U povoljnim uvjetima može se kositi 3 – 4, pa i više, puta godišnje.

Osnovnu obradu tla treba obaviti na dubini od 28 – 30 cm, a predsjetvenu pripremu odmah nakon oranja ako za to postoje uvjeti. Sjetveni (oranični) sloj treba biti usitnjen kako bi se sjeme što bolje položilo na slegnuti dio tla, a nakon sjetve tlo treba povaljati.
Za povećanje prinosa zelene mase veliko značenje ima gnojidba dušičnim gnojivima, tako da se može dati do 250 kg/ha dušika godišnje. Dušična gnojiva u drugoj i sljedećim godinama za proizvodnju voluminozne krme treba aplicirati u kasno ljeto, početkom jeseni za formiranje što većega broja skraćenih vegetativnih izboja, pri kretanju vegetacije u proljeće, kao i nakon svakog otkosa tijekom vegetacije. Sjetvom klupčaste oštrice s mahunarkama ili s povećanim udjelom mahunarki u smjesi, smanjuje se potrebna gnojidbe dušičnim gnojivima za 40 – 50 %.
Sjeme klija pri 4 -5 °C. U vrlo povoljnim uvjetima niče za 10 – 12 dana, a u manje povoljnim niče vrlo sporo. Busanje je tri tjedna nakon nicanja. Nakon košnje se vrlo dobro obnavlja. Tijekom zime dobro podnosi niske temperature (i do -25 °C). Sušu također dobro podnosi jer tjera korijenje duboko u tlo, ali tada daje manje prinose. Ne šteti joj zasjena i gaženje, pa se sije između redova u voćnjacima i rasadnicima za zatravljivanje (malčiranje). Prema tlu nema većih zahtjeva, iako su za razvoj najpovoljnija srednje teška, svježa tla s dovoljno humusa. Na kiselost tla nije osjetljiva, pa dobro uspijeva kako na kiselim, tako i na alkalnim (pH 8) tlima. Cvate sredinom svibnja, a cvatnja traje 7 – 8 dana. Ako je vrijeme hladnije, cvjetanje počinje kasnije. Ako je temperatura niža od 10 °C, tada ne cvate. Od početka cvatnje do sazrijevanja sjemena potrebno je oko mjesec dana.

Za ispašu stoke koristi se u vlatanju, za proizvodnju sijena kosi se krajem vlatanja, a za konzerviranje od početka pojave metlice do početka cvatnje. Košnja klupčaste oštrice za krmu obavlja se na visinu oko 7 cm iznad tla. Kod niže košnje vijek korištenja se skraćuje. U povoljnim uvjetima, uz odgovarajuću gnojidbu, može se kositi 2 - 4 puta godišnje (pa i više), što je uvjetovano količinom oborina, kultivarom i gnojidbom dušićnim gnojivima tijekom vegetacije. Ispašu dobro podnosi i s ispašom se može početi u prvom porastu kada je visine 15 - 20 cm. Masa klupčaste oštrice može se konzervirati. Bolje je konzerviranje s više suhe tvari (spravljanje sjenaža), nego siliranje neprosušene mase.
Sjeme je certificirano.
cijena
4.78 EUR/kg



Za veće količine popust i mogućnost dostave. Izdajem račun i potvrdu da nije GMO.



Oznake: zeleni pojas, travnate trake, travne trake, zelene trake, zelena plaćanja

0998839053

Karta

Objekti u blizini

agrocomodo

Svi oglasi ovog oglašivača
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Korisnik nije trgovac te na njega nisu primjenjive EU odredbe o zaštiti potrošača
  • Adresa:  10000 ZAGREB, Grad Zagreb, Hrvatska
Oglas objavljen
27.04.2024. u 10:41
Do isteka još
Oglas prikazan
9275 puta

agrocomodo

Svi oglasi ovog oglašivača
Korisnik je verificirao broj telefona u državi: Hrvatska
Korisnik nije trgovac te na njega nisu primjenjive EU odredbe o zaštiti potrošača
  • Adresa:  10000 ZAGREB, Grad Zagreb, Hrvatska